Bu etkinliğin temel amacı, lisansüstü eğitim gören öğrencilerin nitelikli makale yazma ve yayınlamaları için gerekli olan bilgi ve beceriler edinmeleridir. Ülkemizdeki üniversitelerin birçoğunda lisansüstü programlardan mezun olabilmek için en az bir makale yayınlama şartı bulunmaktadır. Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü olarak alan yazına hem nicelik hem de nitelik olarak katkıyı artırabilmek adına makale yayınlama şartımız bulunmaktadır. Genç araştırmacıların, bildiri ve makale yazımındaki bilgi eksikliğinin olması ve yeterli cesaretlerinin bulunmamasından dolayı da lisansüstü mezuniyetlerinde ve akademik kariyerlerinde ciddi sorunlar ile karşılaştıkları görülmektedir.
Düzenleme kurulu üyeleri ile yapılan değerlendirmeler neticesinde üç günlük “Akademik Düzeyde Bilimsel Makale Yazma Süreçleri Eğitimi” etkinliğinin müfredatı oluşturulmuş ve lisansüstü öğrencilerimize; bilimsel yayın türleri ve bilimsel yayının temel aşamaları, makale yazmaya başlamadan önce neler yapılması gerektiği, bilimsel makale ve yazımı, etik ve intihal, başlık, özet ve anahtar kelimeler bölümlerinin yazımı, giriş bölümünün yazımı, materyal ve metot bölümünün yazımı, bulgular-sonuçlar bölümünün yazımı, tartışma ve sonuç bölümünün yazımı, dergi seçimleri, muhtemel ret nedenleri ve makale yüklemesi, İngilizce akademik makale yazarken kullanabileceğimiz ipuçları, makale yazımında telif hakkı ve izinler ile bildirilerin makale olarak yayımlanması konularında eğitimlerin verilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla makale ile ilgili tüm süreçler konusunda deneyimli ve uluslararası yayınlara sahip akademik personellerin eğitim vermek üzere katıldığı ayrıntılı, gerçekçi ve uygulamaya dayalı bir içerik planlanmıştır. Bu eğitim ile lisansüstü eğitim gören öğrencilerin bilimsel içerikli bir bildiri / makale için orijinal bir problem araştırma ve bulma, bildiri / makale içeriğini oluşturma, indeks bulma, uygun dergi seçme, makale gönderme ve takibi ile basım aşamalarına kadar her basamağına ilişkin bilgi ve beceriler kazanmaları sağlanacaktır. Hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmesi planlanan etkinliğimiz ile lisansüstü öğrencilerimizin bilimsel araştırma ve çalışmalarını akademik makalelere dönüştürme becerilerinin geliştirilmesi, daha nitelikli dergilerde yayın yapmalarının sağlanması ve bilimsel yetkinliklerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Etkinlik kapsamında katılımcılarla grup çalışmaları yapılarak ekibe uyum sağlama ve eşgüdüm halinde hareket edebilme motivasyonu kazanmaları da öngörülmektedir.
Önerdiğimiz etkinliğin Düzenleme ve Bilim Kurulu’nda yer alan akademik personellerimiz; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde görev yapmakta olup ilgili akademik personellerin çoğunluğu daha öncesinden de TÜBİTAK projelerinde yürütücü, eğitmen ve araştırmacı olarak görev almışlardır. Etkinliğe öncelikle yakın illerde ve farklı üniversitelerde bulunan öğrencilerin katılımı beklenmekte olup ülke genelinden tüm lisansüstü öğrencilerinin katılımına açıktır.
Eğitimimiz sosyal, sağlık ve fen bilimleri olmak üzere tüm lisansüstü öğrencileri kapsamaktadır.
Bu kapsamda etkinliğe 30 öğrencinin katılımı hedeflenmektedir. Gün sonunda eğitimler ile ilgili değerlendirme toplantısı da gerçekleştirilecektir. Etkinlik sonunda, katılımcılara katılım belgesi eğitmenlere de teşekkür belgesi sunulacaktır.